ZAINUDDIN
Hazwan Faisal Mohamad
hazwanfaisal@bh.com.my

Cyberjaya: PROTON Holdings Bhd (PROTON) diminta memberi jaminan kepada pengedarnya berhubung tempoh naik taraf pusat 1S (jualan) kepada 3S (jualan, servis, alat ganti) yang dilanjutkan sehingga Disember 2020.

Presiden Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (PEKEMA) Datuk Zainuddin Abd Rahman berkata, berlaku percanggahan maklumat apabila pengedar terbabit memberitahu pihaknya bahawa PROTON memaklumkan mereka perlu menaik taraf pusat 1S sebelum Oktober ini.

“Sehubungan itu, jika apa yang pengedar katakan ini benar, kita meminta kelonggaran daripada PROTON supaya dapat melanjutkan tempoh bagi memberi mereka masa mencukupi untuk menaik taraf pusat jualan mereka.

“Sekiranya selepas tempoh itu mereka masih gagal berbuat demikian, maka terserah kepada pengurusan PROTON untuk berbuat apa saja kepada mereka,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan pertemuan dengan 30 pengedar PROTON di ibu pejabat PEKEMA di sini, semalam.

Mengulas lanjut Zainuddin berkata, PEKEMA ingin memohon kepada kerajaan supaya membenarkan Kumpulan Wang Amanah Dana Automotif Bumiputera digunakan sebagai pinjaman mudah kepada pengedar PROTON untuk dijadikan modal menaik taraf pusat 1S mereka.

Katanya, setakat ini dana yang dikumpulkan sejak 2010 dianggarkan RM3 bilion dengan 40 peratus atau RM1.2 bilion boleh digunakan bagi membantu membiayai usahawan Bumiputera yang mahu menceburi perniagaan automotif.

“Kita harap dana ini dapat digunakan bagi membantu pengedar dengan mengenakan kadar faedah rendah, kurang daripada empat peratus,” katanya.

Zainuddin menjelaskan vendor dan pengedar PROTON akan mengadakan pertemuan tertutup dengan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Mustapa Mohamed di Menara MITI petang esok (hari ini).

Semalam, Mustapa memaklumkan akan mengadakan perjumpaan dengan pengedar dan vendor rasmi PROTON dalam tempoh terdekat berhubung tekanan yang mereka alami.

Katanya, kerajaan mengambil berat pandangan dan masalah dihadapi pengedar jenama kereta nasional itu dengan menyarankan mereka menaik taraf outlet kepada kemudahan 3S berbanding 1S ketika ini.

Ia susulan pendedahan PEKEMA baru-baru ini yang mengatakan pihaknya menerima aduan daripada syarikat jualan Bumiputera mengenai dasar pengurusan baru PROTON yang diterajui Ketua Pegawai Eksekutif Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (PONSB) Dr Li Chunrong sejak November tahun lalu yang dikatakan banyak memberi tekanan kepada mereka dengan pentadbiran agak
keras.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 15 Februari 2018 @ 8:44 AM