Nabil Basaruddin
news@nstp.com.my


Kuala Lumpur: Menyedari perubahan dalam landskap industri automotif dan pengangkutan negara, Naza Corporation Holdings Sdn Bhd (Kumpulan Naza) terus mara ke hadapan dan berkembang selari untuk menyesuaikan dalam persekitaran baru itu.

Perniagaan utamanya iaitu segmen automotif, kini menyambut era baru apabila syarikat terbabit membentuk pakatan strategik dengan pengeluar kereta terkemuka dunia, Groupe PSA dari Perancis bagi menjadikan Malaysia sebagai hab pengeluaran kereta jenama Peugeot dan Citroen bagi pasaran ASEAN.

Sebagai pengeluar kereta kedua terbesar di Eropah dan salah satu pengeluar automotif terkemuka dunia, Groupe PSA memperoleh kepentingan majoriti 56 peratus daripada kilang pembuatan automotif, menjadikan Naza satu-satunya rakan usaha sama perkilangan mereka di Asia Tenggara.

Dengan kehadiran yang kukuh di 160 negara, mempunyai lebih 170,000 pekerja dan 3.6 juta jualan kenderaan pada tahun lalu serta merekodkan pertumbuhan 15.4 peratus tahun ke tahun, usaha sama ini mencerminkan kejayaan rancangan strategik global Push to Pass oleh Groupe PSA.

Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan Automotif Naza, Datuk Samson Anand George berkata, pihaknya teruja dan bersemangat dengan kerjasama bersama pengeluar kereta kedua terbesar di Eropah dan berharap Kumpulan Naza dapat menjadi pemain hebat bagi pasaran automotif tempatan dan serantau.

“Melangkah ke hadapan, kami akan meniru strategi yang digunakan dengan Groupe PSA dengan jenama lain dalam kestabilan kami dan juga meninjau dan merasionalisasi perniagaan dua roda dan empat roda dalam kumpulan automotif kami,” katanya.

Usaha sama ini juga bermakna kilang Pembuatan Automotif Naza (NAM) menjadi hab pembuatan pertama pembuat kereta Perancis di Asia Tenggara, pasaran yang berkembang pesat dengan potensi sehingga 680 juta pelanggan.

NAM buat masa ini hanya menghasilkan KIA dan Peugeot iaitu model pemasangan tempatan (CKD) bagi pasaran domestik, kesan limpahan dari usaha sama itu akan meningkatkan lagi pengeluaran di fasiliti itu untuk menyediakan pasaran komprehensif yang lebih besar.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 13 Mac 2018 @ 7:50 AM